Somad Jago Mude Kebon Dalem

Posted on


Episode keempat

-riwayat Kong Solikhun_

Udah kire-kire dua taonan Somad digembleng ama engkong nye. Banyak perubahan yang Somad kagak sadarin dari tiap jurus ama teknik aplikasi yang die jalanin. Kalo liat sekarang die maen beda banget ama dua taun kemaren. Sekarang alus banget, tiap langkah nye udah kagak gedebag-gedebug lagi. Contoh nye kalo dulu die jalanin ni maenan udah kayak orang bekelai ama nyamuk aje, ketepak-ketepok, prak-prek.. ampe ade nyang bilang nih jurus tepok nyamuk segale.

Sebenernye jurus nye same aja, kagak dirubah sedikit acan ama engkong nye, cuman dipoles di sono-sini. “Jadi pada dasar nye tiap jurus dari aliran mana pun same aje, Mad.. Silat atawe maen pukulan Cuma punye 3 prinsip : nyerang, ngeles, ama nahan serangan. Variasi nye ente boleh cari sendiri..Kalo kite nyerang musuh, cuman ada dua pilihan : jatohin ato mukul. Mukul pan kagak mesti pake tangan, pake kaki juga sebenranya mukul juge.. Nah, waktu lu nyerang jangan sekali-kali mikirin teknik yang lu pelajarin, jangan mikir kudu begini, kudu begitu.. pegimane enaknye badan lu aje. Kalo lu kaku ama teknik, lu bakalan jadi robot, lu bakalan kagak bekutik kalo orang mendadak ngerobah arah serangan.”

Begitu deh kira-kira pelajaran dari engkong nye. Mule nye Somad rada kagok ama ni pelajaran, tapi dengan sabar ditekunin lama-lama die baru paham inti sari nye. Begitu die nyadar, semua gerak langkah nye jadi alus, jurus nye mengalir ngikutin rasa ati nye, kagak kaku lagi.

<<<0>>>

Rawe Belong,
Ni Kampung udah kondang banget sebage kampung nye jago-jago maen pukulan di Betawi, Siape nyang kagak kenal ama maenan Cingkrig, di sini dari mulein bocah ampe tue bangke kudu wajib bisa maen Cingkrig. Ni kampung terkenal sebagei tanah kelahiran Cingkrig. Dari sini Cingkrig nyebar ke seantero tanah Betawi. Siape nyang kagak kenal Ki Ali, Ki Yazid ampe angkatan nye Ki Sinan, Ki Goning ama Ki Sakam? Tiga tokoh terakhir kondang sebagei penyebar maenan Cingkrig dengan segala variasi nye. Permaenan Cingkrig khas ame gerakan cepet manpaatin serangan musuh, kuncian (rimpesan), silup (masuk, turun rendah). Cingkrig dari Ki Goning terkenal dengan kecepetan tangan kiri nye, langkah cingkrig nye. Ki Sinan terkenal dengan isian kedutannye (kontak) ama maenan golok nye. Kong Sakam nurunin permaenan yang cepet dan kude-kude yang rendah.

Kong Solikun, waktu mude nye sempet mondok di pesantren di Rawe Belong, di sini die dapet satu-due langkah dari Ki Ali. Disamping entu Kong Solikun juga belajar kaedah silat, falsafah dan moral dalam silat. Nah pelajaran moral eni yang belakangan bikin orang kagak ngeh kalo kong solikun tuh jawara sejati. Kagak pernah keliatan die jago, orang nye sedeng, alus ama kagak pernah mau bekelai disembarang tempat.

Belakangan, Somad baru tau kalo engkong nye tuh termasuk “orang gile ame silat”. Di samping hobi mondok keliling kampung, die juge hobi keluyuran belajar silat. Biase nye kalo pas prei bulan puase ampe lebaran temen-temen mondok nye pade pulang ke rumah masing-masing, Kong Solikun malahan keliling kampung nyari guru silat. Dari mulein Kebon jeruk, kampung duri, kedoya, kemanggisan, tenabang, Kwitang, Jatinegara..ampe kampung Dadap Tangerang die jabanin. Sempet dilatih kude2 rendah ame master kung fu dari cine di kampung benteng tangerang.

Cerite paling seru waktu Kong Solikun merantau ke daerah Pasundan. Di sini juge Kong solikun dapetin jodoh nye, mojang cianjur anak se mata wayang juragan tembako di Cianjur. Juragan tembako yang sederhana, baik hati dan soleh yang merupakan salah satu tokoh silat paling disegani di tanah pasundan. Di kampung Sunde eni Kong Solikun dapet pelajaran “rasa” dalam silat. Kong Solikun baru bise nikmatin maen silat setelah semua pelajaran nye diasah ama calon mertue nye. Kekayaan jurus dan gerak silat nya kong solikun jadi tambah mentereng dengan taburan rasa dari sini.. Ampir lima taun kong solikun netep di cianjur, mondok di pesantren calon mertue nye. Belajar ilmu agama, tarekat, dan kaedah rasa dalam silat. Sebagei perantauan dari tanah Betawi, Kong Solikun adalah murid yang paling moncer, cerdas, alim dan mumpuni dalam hal silat. Bukan cuman guru nye yang kesengsem, tapi juge sang bintang, Nyai Dyah Ratna Kusumaningrum putri satu-satu nya sang juragan.
===besok nyambung lagi, yee===
note:
seluruh cerita ini dari bagian pertama s.d terakhir (entah kapan?)
sudah di posting juga di http://sahabatsilat.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s